Reservdelar

Det finns massor av komponenter i en bil, speciellt i bilar med förbränningsmotor. Det finns kylsystem, bromssystem, avgassystem, bilstolar, styrsystem, strålkastare och massor av andra delar. Under livslängden på de flesta bilar kommer vissa delar slitas ner och sluta fungera som den ska. Ibland kan den förstörda delen lagas men oftast måste den byta ut. Det är viktigt att fixa den trasiga delen, speciellt om problemet ligger i chassit eller drivlinan eftersom det kan påverka bilens prestanda och säkerhet drastiskt.

Reservdelar och originaldelar

Om du vill fixa din förstörda bil behöver du reservdelar. De är inte så svåra att få tag i om bilmodellen är vanlig. Men dom kan vara svåra att få tag i om bilmodellen är ovanlig och ifall du vill ha originaldelar. De är mycket svårare att få tag i. Men vad är skillnaden på reservdelar och originaldelar? Det finns en stor förvirring kring skillnaden mellan dem.

 • Reservdelar – är en del som uppfyller EU-standarden för reservdelar.
 • Originaldelar – är en reservdel som motsvarar biltillverkarens kvalitetskrav och specifikationer för den specifika bilmodellen.

Kvalitén på reservdelar och originaldelar är ungefär lika. Det är bara logotypen på lådan och priset som skiljer dem åt.

Motor och drivlina

Drivlinan i en motor består av en grupp av massa komponenter och dras uppgift är att leverera kraft till bilen. Antalet komponenter varierar beroende på om bilen är manuell/automat och framhjuls/bakhjuls/fyrhjulsdriven. Motor och drivlinana inkluderar komponenter som till exempel växellåda, koppling, momentomvandlare, cylindrar och massor av andra delar. Om någon av komponenterna i motorn är trasiga påverkar den bilens prestanda och säkerhet.

Bromsar

Bromsar är en av de viktigaste delarna i bilen. Det finns många komponenter i bromsarna som kan krångla som till exempel bromsskivor, bromsbelägg eller ABS:en. Slappa eller gnisslande bromsar är några tecken på att dina bromsar behöver service. Det är viktigt att kontrollera din bromsar eftersom dåliga bromsar är farligt för både föraren och de andra förarna på vägen.

Styrsystem

Styrsystemet är också mycket viktigt eftersom du ska kunna styra din bil på vägen. Ett litet fel i styrsystemet kan påverka komforten och säkerheten på vägen. Om du känner vibrationer i ratten eller om bilen drar åt sidan behöver ditt styrsystem service.

Fjädring

Fjädringen är ansvarig för att upprätthålla stabilitet och komfort i bilen. Ett trasigt fjärdingssystem kan påverka din körupplevelse på samma sätt som ett trasigt styrsystem. Det är viktigt att kolla upp systemet ifall du märker några problem.

Fälgar

Fälgar är mycket viktiga. De måste vara rätt storlek och komposition för att säkerställa en smidig, bekväm och säker åktur. Fälgar bidrar mycket till bilens prestanda och hantering. Måtten och typen på fälgarna är viktiga att veta.

 • Delad fälg – används i industrifordon
 • Drop-center fälg – används i personbilar, lätta lastbilar och bussar som använder slanglösa däck.
 • Wide-center, flat-center – används endast i bussar och lastbilar med däck av tube-type däck.

Fälgarna kan också öka din bil utseende, det kan få din bil att se sportigare eller elegantare ut.

Däck

Det finns många olika däcktyper. Ett däck på en buss är till exempel mycket annorlunda än vad man använder på en sportbil.

 • Standarddäck – utformad med spår för att föra bort vatten. Dessa däck är gjorda för vanlig körning i våta och torra årstider. Standarddäck kommer med alla nya bilar.
 • Prestandadäck – används i racing. De är mjukare och fungerar inte alls bra under våta förhållanden, men de låter dig köra fort på en torr väg.
 • Vinterdäck – specialiserad för att hantera regn, snö, slush och is.

Förutom däcktypen är det viktigt att hålla däcken välskötta. Däcktrycket ska vara bra och däcken ska inte vara utslitna.

Utvändiga tillbehör

 • Stötdämpare
 • Huvar
 • Grillar
 • Dörrhandtag
 • Fenders
 • Sidobackspegel

Dessa komponenter påverkar inte din bils prestanda så mycket. Det kan påverka aerodynamiken men det spelar inte så stor roll för vanliga bilar. Stötdämpare, huvar och fenders är mestadels endast för utseende och skydd. Sidobackspegeln är viktig för att ha koll på sin omgivning.

Invändiga tillbehör

 • Säten
 • Golv
 • Ratt
 • Hastighetsmätare, m.m.
 • Backspegel

Några av de invändiga komponenterna är endast för komfort och utseende. Men andra delar är viktiga som till exempel ratten, backspegel, hastighetsmätare och andra mätare.

Strålkastare och belysning

Alla fordon måste ha strålkastare så att du kan se klart och så att andra förare ser dig. Det är mycket viktigt säkerheten. En trasig strålkastare kan leda till en allvarlig olycka så det är viktigt att fixa ifall en lampa går sönder.